Skip to content

Waarom is het zo moeilijk om je leefstijl te veranderen?

Je hebt een druk leven met een volle agenda. Werk, gezin, sociale contacten en andere verplichtingen vullen je dag. Waar je dit vroeger allemaal wel bijhield, merk je dat je steeds minder energie hebt. Hierdoor voel je je vermoeid, maak je minder tijd vrij om te sporten of te bewegen en schiet gezond eten er regelmatig bij in. Daarnaast word je elk jaar een beetje zwaarder. En regelmatig denk je: “Ach, dit is tijdelijk. Het gaat straks wel weer beter, als ik wat meer tijd voor mezelf krijg.” Maar je komt langzamerhand tot het besef dat die gedachte alleen maar een excuus is om nu niks te hoeven veranderen. Want die gedachte heb je al heel lang, maar die tijd voor jezelf is er nog steeds niet van gekomen……

Het is je dan ook duidelijk dat er iets moet veranderen, dus vol goede moed en met de juiste intenties ga je aan de slag. Misschien heb je wel een abonnement bij de sportschool genomen om te gaan sporten. Maar na 3 keer ben je niet meer gegaan. Of je bent begonnen aan een dieet dat je aangeraden is door iemand anders. En daar ben je wel een paar kilo mee kwijt geraakt, maar het dieet was lastig vol te houden. Met als gevolg dat de kilo’s die je kwijt was er weer bij zijn gekomen. Alle goede moed en juiste intenties ten spijt, moet je concluderen dat het niet lukt om blijvende gezonde veranderingen door te voeren.

Herken je dit? Dan ben je niet de enige. Veel mensen zitten in een vergelijkbare situatie en vinden het lastig om hun leefstijl te veranderen. En dat is ook niet zo vreemd. De mens is namelijk van nature geneigd om in gedragspatronen en gewoontes vast te zitten. Jij dus ook. Deze patronen heb je ooit ontwikkeld, omdat ze destijds helpend waren. Deze pas je onbewust nog steeds toe, ook in situaties waarin ze niet helpend meer zijn.

Een gezonde leefstijl wil je natuurlijk je hele leven vol kunnen blijven houden. Huidige niet helpende gewoontes zullen dan vervangen moeten worden door nieuwe helpende gewoontes. Die nieuwe gewoontes moeten bij jou passen en voor jou werken. Dat kost tijd, voorbereiding, energie en focus en gaat vaak gepaard met weerstand. Dat tezamen maakt veranderen zo lastig en teruggaan naar je oude patronen zo aanlokkelijk. Maar als je volhoudt, worden uiteindelijk de nieuwe gewoontes ook onbewuste gedragspatronen, waar je niet telkens bewust bij stil hoeft te staan. Een goede professional (bijvoorbeeld een Personal Trainer of Leefstijlcoach) kan jou helpen bij dit veranderproces.

Als jij hulp wilt bij het veranderen van jouw leefstijl, raad ik je aan om bij een aantal professionals een informatiegesprek aan te vragen. Je kunt dan ten eerste ervaren of je een klik hebt met de desbetreffende professional. Verder is het van belang om de werkwijze en visie helder te krijgen. Een goede professional snapt namelijk hoe de psychologie achter leefstijlveranderingen werkt. En biedt geen standaard quick fix aan, maar kijkt samen met jou naar jouw eigen situatie. Dat is belangrijk, omdat jij een manier moet vinden en aanleren die bij jou past en die jij vol kunt houden.

Laat je bij je zoektocht dan ook niet verleiden door programma’s met wervende teksten als: “Verlies 10 kilo in 10 weken!!” Deze programma’s lijken zo aanlokkelijk, maar geven meestal alleen een korte termijn resultaat. Ze zijn over het algemeen niet gericht op het aanleren van gezonde gewoontes die je een leven lang vol kunt houden, omdat ze vaak met gestandaardiseerde voorgeschreven eet- en beweeglijstjes werken. Als je je aan deze voorschriften houdt, is het mogelijk om 10 kilo af te vallen. Maar als deze eet- en beweeglijstjes helemaal niet bij jou passen, is het al moeilijk genoeg om dit 10 weken vol te houden. Laat staan een leven lang!

Succes met het veranderen van jouw leefstijl! Wil je hier hulp bij, kun je altijd een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek.

sana logo

P.s. Ben je benieuwd naar mijn volgend Sanablog artikel? Meld je dan onderaan dit artikel aan voor mijn nieuwsbrief, zodat je mijn volgend artikel niet mist.

Chat openen
Hallo,
waarmee kan ik je helpen?