– Een noodzakelijk kwaad?
– Je lichaam geven wat het nodig heeft?
– Troost?
– Een beloning?
– Een leegte opvullen?
– Gezelligheid?
– Tijdverdrijf?
– Iets waar je te zwaar van wordt?
– Of toch iets heel anders?
De kans is groot dat jij nooit bij deze vraag stil gestaan hebt. Toch is het goed dit eens te doen. Hoe jij tegen eten aankijkt, bepaalt namelijk voor een groot gedeelte hoe je met eten omgaat en welk eetpatroon je hebt. En dit kan weer van invloed zijn op je gewicht en je gezondheid.
De groep mensen die eten inzet om zichzelf te troosten, zichzelf te belonen of om een leegte op te vullen, is vaak geneigd te eten op momenten dat het lichaam er niet om vraagt. Ook mensen die eten koppelen aan gezelligheid en mensen die eten als ze zich vervelen, hebben die neiging. Omdat er niet alleen gegeten wordt als het lichaam het nodig heeft, wordt er al snel teveel gegeten.
Ook bij deze groep mensen is het voedsel waar dan naar gegrepen wordt niet altijd even gezond. Bovendien zijn het vaak voedingsmiddelen die veel calorieën bevatten. Bij deze groep mensen bestaat dan ook het gevaar dat er overgewicht of zelfs obesitas ontstaat.
Mensen die eten als een noodzakelijk kwaad zien, eten omdat het moet. Het gevolg van deze visie op eten is dat er vaak maaltijden overslagen worden. Als er iets gegeten wordt is dit vaak even snel tussendoor en wordt er gekozen voor iets dat snel klaar te maken is. De voeding waar dan voor gekozen wordt is over het algemeen niet gevarieerd en gezond. Het gevaar hierbij is dan ook dat er tekorten optreden.
Mensen die eten zien als iets waar je te zwaar van wordt, gaan vaak op een verkrampte manier om met eten. Eten gaat regelmatig gepaard met schuldgevoel en een gevoel van falen, als men het idee heeft dat er teveel gegeten is. Zo zijn maaltijden bijna nooit ontspannen en is genieten van eten er meestal ook niet bij. Het is mentaal erg vermoeiend om op deze manier met eten om te gaan.
Dit is natuurlijk maar een greep uit hoe er door mensen tegen eten aangekeken wordt. Ieder mens is verschillend en er zijn ongetwijfeld nog veel meer betekenissen die mensen aan eten geven. Sommige mensen hebben eten ook aan meerdere betekenissen gekoppeld. Feit hierbij is wel, dat veel van deze betekenissen een negatief gevolg op gewicht en gezondheid kunnen hebben.
Nu vraag je je wellicht af of er dan een betekenis is, die geen negatief effect heeft op gewicht en gezondheid. Als je het lijstje met betekenissen bekijkt, heb je het antwoord hierop waarschijnlijk al gevonden: “je lichaam geven wat het nodig heeft”.
Het logische gevolg van deze betekenis zou zijn dat je gezond eet en op een gezond gewicht kan blijven. (Met de kanttekening dat er natuurlijk geen ziekte, aandoeningen of medicijnen in het spel moeten zijn die overgewicht tot gevolg hebben.) De oplossing voor een ongezond eetpatroon, tekorten en/of overgewicht zou dus heel simpel zijn: verander de betekenis die je aan eten geeft. Maar hoe doe je dat en is het echt zo simpel?
Het antwoord op deze vragen wil ik graag in een volgend Sanablog artikel bespreken. Ben je benieuwd naar deze antwoorden? Meld je dan onderaan dit artikel aan voor mijn nieuwsbrief, zodat je mijn volgend artikel niet mist.