Skip to content

Word je zwaarder tussen kerst en oud en nieuw of tussen oud en nieuw en kerst?

Het is weer december en de feestdagen staan weer voor de deur! Voor veel mensen is de maand december dan ook onlosmakelijk verbonden met gezelligheid. En die gezelligheid brengt vaak allerlei lekkers en uitgebreide feestdiners met overdadige toetjes met zich mee.

Niet zo gek dus, zou je denken, dat veel mensen verzuchten dat ze zoveel aankomen tussen kerst en oud en nieuw en daardoor ieder jaar weer wat zwaarder worden. Maar word je nu echt kilo’s zwaarder tussen kerst en oud en nieuw en is dit de reden waarom mensen ieder jaar een paar kilo zwaarder worden?

Om die vraag te beantwoorden wil ik een rekenvoorbeeld gebruiken: Laten we eens er eens van uitgaan dat de mensen die dit zeggen, 2 kilo vet rijker zijn geworden tussen kerst en oud en nieuw. Om 2 kilo vet te winnen, moet je meer eten dan normaal, nl. c.a. 14.000 kcal. Dat betekent dat je in 8 dagen (25 december t/m 1 januari.) 1750 kcal. per dag meer moet gaan eten dan je normaal doet om op gewicht te blijven.

Om daar een beeld bij te krijgen: Dat is bijv. elke dag 25 bonbons van 15 gram extra. Of elke dag 6,5 oliebollen van 100 gram. extra. Je moet dus behoorlijk uit de band springen om twee kilo vet erbij te vergaren in zo’n korte tijd. Het is niet onmogelijk, maar veel mensen zullen zo’n toename niet realiseren.

Nu hoor ik je zeggen: “Maar ik kan in 1 dag wel een kilo aankomen!” Dat kan inderdaad. Dat heeft over het algemeen maken met het vasthouden van vocht en nauwelijks met een vettoename. (En hoe dat zit is een leuk onderwerp voor een volgend blog.)

Maar waarom worden die mensen dan toch elk jaar een paar kilo zwaarder? Ten eerste begint al in november de periode dat er meer gesnoept en gesnaaid gaat worden. Sint Maarten en Sinterklaas staan dan op de kalender. En als het eenmaal in je systeem zit om meer extraatjes te eten, zet zich dat de hele maand december voort.

Als je daarna weer teruggaat naar je oude eetpatroon van voor de feestdagen, dan hoeven die paar extra kilo’s geen probleem te zijn. Je zult dan langzaam weer afvallen naar je oude gewicht. Het is namelijk zo dat als je zwaarder wordt, je ook meer calorieën nodig hebt om dat zwaardere gewicht vast te kunnen houden.

Een berekening ter verduidelijking: Voor de feestdagen weeg je 75 kg. Je eet gemiddeld 2000 kcal. per dag en blijft hiermee op gewicht. In november/december kom je 2 kilo aan. Je hebt dan zo’n 2050 kcal. per dag nodig om op gewicht te blijven van 77 kg. Je gaat echter weer 2000 kcal. eten. Je zult dan heel langzaam afvallen tot je weer op die 75 kg. zit en vervolgens blijf je weer even stabiel tot de volgende feestdagen.

Het probleem is echter dat we niet alleen in december te maken hebben met feestdagen. Ook de rest van het jaar zijn er feestdagen in de vorm van verjaardagen, trouwerijen, Pasen enz. Hierdoor word je het hele jaar door verleid tot meer eten dan je nodig hebt. Sommige mensen kunnen prima met die verleidingen omgaan, maar voor anderen is dat heel lastig. Die laatste groep mensen heeft dan ook een grotere kans ieder jaar iets aan te komen.

Word jij ieder jaar een beetje zwaarder en vind jij het moeilijk om met al die verleidingen om te gaan? Dan is het tijd voor een blijvende gedragsverandering. En die begint bij bewustwording dat je niet zozeer aankomt tussen kerst en oud en nieuw, maar vooral tussen oud en nieuw en kerst.

Hulp nodig bij deze gedragsverandering? Maak gerust een afspraak voor een gratis informatiegesprek.

Fijne feestdagen!

 

sana logo

P.s. Ben je benieuwd naar mijn volgend Sanablog artikel? Meld je dan onderaan dit artikel aan voor mijn nieuwsbrief, zodat je mijn volgend artikel niet mist.

Chat openen
Hallo,
waarmee kan ik je helpen?