Het is maandagavond, jouw vaste sportavond. Je wilt gaan sporten, maar je voelt je niet helemaal lekker. Er begint hoofdpijn op te komen en je bent snotterig. En je hebt het idee dat je ook wat koortsig bent. Wat nu? Ga je toch naar de sportschool en even lekker de koorts er uit zweten? Want dat is toch goed als je koorts hebt? Of toch niet…….?
Nou nee, sporten met koorts is geen goed plan. Het is zelfs zeer ongezond. Als je koorts hebt, heb je meestal een virus te pakken. Je lichaam wil dat virus bestrijden en doet dat door de temperatuur te laten stijgen. Zoals bijvoorbeeld bij het griepvirus. Wat gebeurt er als je toch gaat sporten bij griep en/of koorts?
Ten eerste zal de sportprestatie beduidend lager zijn dan normaal. Je lichaam heeft de energie niet om naast het bestrijden van het virus zich ook nog flink in te spannen. Vervolgens zal het langer duren om te herstellen van zowel de training als het virus. Trainen is dan niet zinvol.
Maar wat een nog veel vervelender effect van trainen met koorts kan zijn, is dat het tot ernstige hartklachten kan leiden. Het griepvirus is bijvoorbeeld een virus dat op de spieren “slaat”. Vandaar ook de spierpijn die je hebt bij griep. Het hart is ook een spier. Ga je nu intensief sporten, belast je je hart terwijl deze niet in orde is. En dat kan in extreme situaties zelfs een hartstilstand tot gevolg hebben.
Nu zal je als je echte griep hebt, niet snel gaan trainen. Meestal voel je je dan wel zo beroerd, dat je alleen nog maar je bed in wilt. Maar wat doe je dan in die twijfelsituaties bijvoorbeeld als je flink verkouden bent? Daar zijn een paar algemene richtlijnen voor.
Ten eerste is het goed om helder te hebben wanneer je koorts hebt. Koorts is een lichaamstemperatuur boven de 38 graden. Verhoging heb je tussen de 37,5 en 38 graden. Het is dus handig om je temperatuur op te nemen voor je besluit om wel of niet te sporten. Een temperatuur boven de 38 graden maakt de beslissing makkelijk: niet sporten.
Maar wat als je een temperatuur tussen de 37,5 en 38 graden hebt? Kijk dan welke klachten je hebt. Als dit klachten zijn boven de nekregio, zoals een verstopte neus, keelpijn of verstopte oren dan kun je sporten. Maar als de klachten onder de nekregio zitten, zoals benauwdheid, hoesten of spierpijn dan is sporten niet verstandig.
Wanneer kun je weer gaan sporten als je koorts hebt gehad? Dat hangt af van hoe lang de koorts geduurd heeft. Hoe langer je koorts hebt gehad, hoe langer je moet wachten met het hervatten van je trainingen. In alle gevallen is sporten binnen 48 uur nadat je koortsvrij bent niet aan te raden. Hou er ook rekening mee dat koorts pieken en dalen kent. Zo kan de koorts in de ochtend flink gezakt zijn en in de avond weer oplaaien. Daarom kun je heel moeilijk na 24 uur al zeggen dat je koortsvrij bent.
Als je twee weken flinke griep gehad hebt, is het verstandig om pas na een week of twee weer rustig aan op te bouwen en de intensiteit aan te passen. Koorts zorgt nl. voor een flinke terugval in je conditie en belastbaarheid.
Nu zullen bovenstaande richtlijnen niet in alle situaties tot een duidelijke keuze kunnen leiden. Soms blijft de twijfel bestaan. Luister dan goed naar je eigen lichaam en gebruik je gezonde verstand. Beterschap!