Skip to content

De Mayabraam, een super superfood!

Vind jij gezond eten ook zo belangrijk? Dan vind je dit vast interessant: Uit onderzoek is gebleken dat de Mayabraam die vooral in Mexico in de zuidelijke Sierra Madre voorkomt, een bron vol gezonde voedingsstoffen bevat. Zo heeft deze heerlijk sappige braam een heleboel gezondheidsvoordelen. De Mayabraam zit boordevol anti-oxidanten en daardoor beschermt het tegen vele nare ziektes. Daarnaast zuivert een portie Mayabramen van 75 gram per dag het bloed en verkleint het de kans op hartkwalen met 20%. En je huid gaat er ook nog eens van stralen! De Mayabraam is dus een echt superfood, die niet in jouw voedingspatroon mag ontbreken.

Krijg je al behoefte om deze Mayabraam te gaan kopen en er dagelijks 75 gram van te gaan eten? Dan moet ik je helaas teleurstellen…… Deze Mayabraam bestaat namelijk helemaal niet. Maar de manier waarop deze niet bestaande Mayabraam werd beschreven zal heel bekend voorkomen. Op deze manier worden namelijk regelmatig nieuwe superfoods aangeprezen. Denk maar aan de chiazaadjes, gojibessen, hennepzaad en tarwegras.

Er worden nogal wat gezondheidsclaims gedaan door verkopers van deze superfoods. Vaak wordt er beweerd dat dit uit onderzoek gebleken is. Deze onderzoeken worden echter lang niet altijd op de juiste wetenschappelijke manier uitgevoerd. Of de uitslagen worden dusdanig geïnterpreteerd dat het allemaal wat gunstiger uitkomt voor deze superfoods. Een echt wetenschappelijk bewijs is er daarom vaak niet.

Als er gekeken wordt naar wat zo’n superfood aan voedingsstoffen bevat in vergelijking met de reguliere groente en fruit, dan zit er vaak niet zoveel verschil tussen. Die nieuwetijdse superfoods zijn dan over het algemeen net zo gezond als bijvoorbeeld onze Hollandse boerenkool. (Die overigens in Amerika als superfood gezien wordt.)

Bij de consument wordt echter de illusie gekweekt dat het voor een optimale gezondheid noodzakelijk is om bepaalde superfoods dagelijks te eten. Met deze marketingtruc wordt heel wat geld verdiend. Consumenten zijn namelijk bereid om meer te betalen voor die zogenaamde superfoods dan voor onze oude vertrouwde boerenkool. De chiazadenproducenten hebben hier ook heel handig gebruik van gemaakt. De chiazaden die voorheen als vogelvoer werden verkocht, worden nu ook door mensen gegeten. Kassa!

Betekent dat nu dat je de zogenaamde superfoods maar beter niet kunt eten? Nee, dat is te kort door de bocht. Je kunt prima af en toe zo’n superfood eten. Blijf superfoods echter wel zien als een aanvulling op een gevarieerd voedingspatroon. Want variatie en de juiste verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en de gezonde vetten zijn essentieel in een gezond voedingspatroon.

 

Bij een voedingsmiddel moet je je daarom niet alleen afvragen of het op zichzelf gezond is. Als je op die manier naar voeding gaat kijken bestaat het gevaar dat je van maar een paar voedingsmiddelen heel veel gaat eten. De variatie ontbreekt hierdoor en daardoor kun je juist tekorten oplopen. Daarnaast kun je ook teveel van iets binnen krijgen. Water past bijvoorbeeld prima in een gezond voedingspatroon. Je moet er echter geen 7 liter per dag van drinken. Dan ontstaat er een watervergiftiging en kun je zelfs overlijden.

Conclusie: Mocht die Mayabraam ooit nog eens een keer ontdekt worden, kun je deze beter niet 365 dagen per jaar in je yoghurt gooien. Varieer eens met verschillend seizoenfruit, muesli, of havermout bijvoorbeeld. Dat is beter voor je gezondheid en ook nog eens beter voor je portemonnee.

sana logo

P.s. Ben je benieuwd naar mijn volgend Sanablog artikel? Meld je dan onderaan dit artikel aan voor mijn nieuwsbrief, zodat je mijn volgend artikel niet mist.

Chat openen
Hallo,
waarmee kan ik je helpen?