Skip to content

Ik let op mijn eten en toch val ik niet af!!

Wil jij afvallen, maar lukt het niet? Snap je niet hoe dat komt, omdat je echt veel minder eet dan normaal? Sta je op het punt om het maar op te geven? Lees dan verder. Ik leg uit wat er aan de hand kan zijn en ik geef de oplossing om toch af te vallen.

 

Hoe werkt afvallen eigenlijk?

Om af te vallen moet je minder calorieën eten dan je verbrandt. Dan gaat je lichaam de vetreserves aanspreken en verlies je vet. Om een kilo aan vet te verliezen, moet je zo’n 7000 kcal. minder binnen krijgen dan je nodig hebt. Maar hoeveel calorieën je per dag nodig hebt is per persoon heel verschillend en afhankelijk van verschillende factoren.

Zo verbranden mannen meer calorieën dan vrouwen, omdat ze meer spiermassa hebben. Ook je gewicht speelt een rol. Hoe zwaarder je bent, hoe meer je verbrandt. Lichaamsbeweging speelt ook mee. Hoe meer en hoe intensiever je beweegt, hoe hoger je verbranding.

Over het algemeen wordt aangehouden dat een vrouw 2000 kcal. per dag nodig heeft en een man 2500 kcal. Een kleinere tengere vrouw die weinig beweging heeft kan bijvoorbeeld maar 1600 kcal. per dag nodig hebben. En een lange man met veel spiermassa en zwaar lichamelijk werk kan misschien wel 3500 kcal. op een dag nodig hebben.

Het is niet zo dat bij iedereen de verbranding op een even hoog niveau staat. Als je twee mensen vergelijkt die precies even zwaar zijn, evenveel bewegen en evenveel spiermassa hebben, dan kan er toch een verschil in verbranding zijn.

 

Wat is er aan de hand?

De reden dat je niet afvalt is dus over het algemeen heel simpel: Je eet meer dan je nodig hebt. En de oplossing zou dan ook heel simpel zijn: Eet minder. Helaas is die oplossing helemaal niet zo simpel als het lijkt. Er spelen namelijk heel veel factoren mee, die invloed hebben op jouw hongergevoel of verbranding en ervoor kunnen zorgen dat je meer eet dan je nodig hebt.

Gebruik van bepaalde medicijnen, een verstoorde hormoonhuishouding, stress, bruin vet, slaaptekort en darmbacterieën kunnen bijvoorbeeld een rol hierin spelen. Ik ga in dit blog verder niet op deze factoren in. Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn volgende blog.

In dit blog ga ik in op een factor die bij veel mensen een oorzaak is van het niet afvallen. Ik raad je aan om te onderzoeken of dit ook bij jou speelt:

 

 

En dat kan verschillende redenen hebben:

 

  1. Je hebt geen idee hoeveel calorieën er in jouw voeding zitten.

Als je hier geen idee van hebt, is de kans groot dat je producten neemt waarvan je denkt dat het laag in de calorieën zit. En daardoor zul je er ook snel meer van nemen.

Bij bijvoorbeeld een groot glas versgeperst sinaasappelsap zul je niet echt het gevoel hebben dat je veel hebt binnengekregen. En daarom neem je lekker een tweede glas, met het idee dat je gezond bezig bent.

Ondertussen heb je wel 6 perssinaasappels binnen gekregen. Daarmee zit je ruimschoots boven de 2 stuks fruit die je nodig hebt per dag en krijg je ongemerkt veel calorieën binnen.

 

  1. Je schat de portiegrootte niet goed in, daarom zijn jouw porties groter dan je nodig hebt.

De laatste jaren zijn de porties flink groter geworden. De fastfood industrie heeft daar bijvoorbeeld aan mee geholpen. Je denkt dan dat je goed bezig bent door een kleine portie te bestellen.

Maar die kleine portie is inmiddels net zo groot als wat vroeger een grote portie was. Ook thuis schep je meer op, omdat je denkt dat je een normale portie neemt. En zo krijg je meer binnen dan je denkt.

 

  1. Je bent je niet bewust van wat je allemaal op een dag binnenkrijgt.

Even een dropje tussendoor, een paar hapjes proeven als je aan het koken bent, een extra blokje kaas bij je lunch, een extra glas vruchtensap als je dorst hebt….. Omdat het maar kleine extra porties zijn, kan het voor je gevoel geen kwaad om het te nemen.

En soms weet je niet eens meer dat je iets extra’s gepakt hebt, omdat je met je gedachten heel ergens anders mee bezig was. Maar als je dit regelmatig doet, lopen de calorieën snel op.

 

  1. Je verwart afvallen met gezonder gaan eten.

Mensen die af willen vallen, gaan vaak gezonder eten en denken zo af te kunnen vallen. De snacks, koek, taart en snoep worden in de ban gedaan. Maar als je al die ongezonde dingen gaat vervangen door gezondere alternatieven, wil dat nog niet zeggen dat je minder gaat eten.

Als je bijvoorbeeld chips gaat vervangen door noten, krijg je nog steeds veel calorieën binnen. Met gezond eten kun je dus ook gewoon aankomen als je meer eet dan je nodig hebt. En zelfs met een ongezond patatdieet kun je afvallen, als je maar minder calorieën aan patat eet dan je verbrandt.

 

  1. Je compenseert in het weekend, wat je door de week kwijt bent geraakt.

Je bent maandag t/m vrijdag goed bezig geweest. Je hebt per dag 500 kcal. minder gegeten dan je nodig hebt. Je weegt je vrijdag en bent 800 gram afgevallen. In totaal ben je door die 2500 kcal. zo’n 360 gram aan vet kwijt.

De rest is vocht wat je bent kwijt geraakt, en wat je er weer bij krijgt als je weer meer gaat eten. Maar voor jou voelt dat kwijtgeraakte vocht ook als afvallen. Je gaat blij het weekend in en vindt dat je wel wat extra’s hebt verdiend nu het zo goed gaat. Maandag ga je weer op de weegschaal staan en ben je ruim 700 gram aangekomen….. Watskebeurt?!

Grote kans dat je in het weekend teveel gecompenseerd hebt. Stel dat je beide weekenddagen 1000 kcal. meer hebt gegeten dan je nodig hebt. Van die 2500 kcal. die je door de week hebt bespaard heb je alweer 2000 kcal. bijgegeten. En ben je weer 290 gram aan vet aangekomen. De rest is weer vocht.

Dat betekent dat je in 1 week maar 500 kcal. minder hebt gegeten dan je nodig had. Dat is maar zo’n 70 gram aan vet wat je in 1 week kwijt bent geraakt. Je hebt dus het gevoel dat je helemaal niet afgevallen bent, terwijl je wel 5 dagen lang je best hebt gedaan…..

 

 

Wat kun je doen als je denkt dat je onbewust teveel eet?

Herken je een aantal van deze redenen? Dan ben je niet de enige. Mijn man Ralph was bijvoorbeeld ook iemand die hier tegenaan liep. Het afvallen lukte op zich wel bij hem, maar hij bleef rond een bepaald gewicht steken. En dan begreep hij niet waarom hij maar niet verder afviel, want hij had niet het gevoel dat hij nou zoveel at.

Wat hij niet doorhad is dat hij in het weekend teveel compenseerde. Daarnaast had hij geen goed idee van wat hij allemaal binnenkreeg. Tot hij aan de slag ging met de oplossing die ik hem gaf en die jou ook kan helpen om te begrijpen waarom je niet afvalt…… En weet je wat zo mooi is? Het maakt gelukkig niet uit welke van deze 5 redenen bij jou de oorzaak is.

 

In alle 5 de gevallen is er namelijk 1 oplossing:

 Ga bijhouden wat je eet.

 

Toen Ralph een app ging gebruiken om bij te houden wat hij at, kreeg hij inzicht in de hoeveelheid calorieën die hij binnenkreeg. Hij woog zichzelf daarbij 1 keer per week. Het duurde een paar weken voor hij handigheid in de app kreeg en helder had hoeveel hij nodig had om rustig aan verder af te vallen.

Sindsdien is het hem gelukt om nog een aantal kilo af te vallen en dit ook vast te houden. En inmiddels is het bijhouden van de app voor hem net als tandenpoetsen geworden. Hij doet het automatisch en het hoort er gewoon bij. Dat terwijl hij in het begin het maar een hoop gedoe vond om die app in te vullen. En het idee had om de app maar een paar weken te gebruiken.

 

 

Welke app is geschikt om mijn eetpatroon bij te houden?

Wil jij net als Ralph ook zo’n app gaan gebruiken? Er zijn verschillende apps in omloop die hier geschikt voor zijn. Ik raad de Eetmeterapp van het Voedingscentrum hiervoor aan. Ten eerste omdat deze app jouw privacy een stuk meer respecteert dan andere apps. En ten tweede omdat de database aan producten niet door gebruikers vervuild kan worden met verkeerde invoer.

Je kunt bij de Eetmeterapp namelijk wel zelf producten toevoegen als ze niet in de database staan. Maar wat jij toevoegt komt niet bij de andere gebruikers in de database terecht. Als iemand anders dus een product toevoegt en de verkeerde voedingswaarden invoert, heb jij daar geen last van.

Zorg dat je alles goed weegt met een weegschaal. Als je namelijk een inschatting maakt van de hoeveelheden kun je er nog flink naast zitten met de calorieën. En dan heb je nog steeds geen goed beeld van wat je binnenkrijgt. Zoek ook uit hoeveel calorieën je nodig hebt om ongeveer een halve kilo per week af te vallen. Meer afvallen per week is ongezond en vaak niet lang vol te houden.

Succes met het bijhouden en het afvallen! Vind je het lastig en heb je meer hulp nodig? Neem gerust contact met me op, dan kijken we samen welke hulp je nodig hebt en wat ik voor je kan betekenen.

 

sana logo

P.s. Ben je benieuwd naar mijn volgend Sanablog artikel? Meld je dan onderaan dit artikel aan voor mijn nieuwsbrief, zodat je mijn volgend artikel niet mist.

Chat openen
Hallo,
waarmee kan ik je helpen?